Történet


Szabadka Péter emlékei szerint a felhagyott mészkőbánya falait először Saigi Szilárd és testvére Róbert kereste fel 1973-74-ben. Őket Rácz Zsolt és Kovács István követte a '70-es évek végén majd a '80-as évek elején Katona László és tanítványai, Nagy Zsolt, Soha Gábor és Tiboldi András kezdtek rendszeresen kijárni a bányába. Az első, előre is mászható útvonal, a „Barátok útja”, e három, szárnyát bontogató tanítvány keze nyomán született 1983-ban. Miután a rendszerváltást követően a területet elkerítették, a mászók kénytelenek voltak lemondani róla. Az elkövetkező évtizedekben a hely állapota fokozatosan romlott, és az ezredfordulóra már csaknem megközelíthetetlenné vált.

Traktorgumiba nőtt ecetfák / Fotó: Márkusz Roland

A teljesen elhanyagolt, veszélyes hulladékkal és burjánzó növényzettel borított területet 2011-ben Márkusz Roland fedezte fel újra. Barátja, Vladár Tamás azonnal csatlakozott hozzá és az elszánt páros hatalmas lendülettel látott hozzá a bánya rendbetételéhez. Lelkesedésükre jellemző, hogy a 2011-től 2012-ig terjedő időszakban a traktor gumitól a kerítés oszlopon át a veszélyes azbeszt lapokig minden elképzelhető szemetet kitermeltek, így előbb megközelíthetővé, majd veszélytelenítés után mászásra alkalmassá tették a fal jelentős részét. Ezután megszülettek a bánya első, nittekkel biztosított útjai: Fakír, Baritos, Big Pussy, Róz. Illik tudni, hogy az akkoriban „Baritos”-nak elkeresztelt utat a készülő bányába látogató jó barát, Kiss Péter építette ki. Az út ma a Kancsendzöngán 2013-ban, tragikus körülmények között elhunyt kiváló hegymászó nevét viseli: in memoriam Kiss Péter. A szomszédos út társa, Erőss Zsolt emlékét őrzi.

 Készül az Erőss Zsolt emlékút
Fotó: Tiboldi András

Az amúgy is eseménydús felújítás története 2013-ban januárjában új fordulatot vett, amikor Tiboldi András és Babcsán Gábor hosszú évek elteltével ismét ellátogatott a bányába. Miután drótkerítés és szeméthalmok helyett a megújuló bánya szívet melengető látványa fogadta őket, nagy örömmel fogtak hozzá a meglévő utak mászásához, majd az addig érintetlen falfelületeken keresgélték a feljutás lehetőségét. András már ekkor eltökélte, hogy felkutatja az itt tevékenykedő mászókat. Számos sikertelen kísérlet után egy nittre függesztett pillepalackposta jelentette az utolsó reményt. Végül létrejött a találkozás és András is bekapcsolódott a munkálatokba. 2013 elejétől 2014 tavaszáig a háromfősre bővült csapat a feltáratlan falfelületek veszélytelenítésével, az új útvonalak kidolgozásával, és a rozsdamentes standok, nittek elhelyezésével foglalatoskodott. Mindeközben elkészítették a bánya rehabilitációjának részletes dokumentációját és az engedélyezési kérelmet, melyet Kovács Tamás közbenjárásával juttattak el a hatósághoz.

A kalapácsok elnémultak. Ez már a roham előtti csönd / Fotó: Márkusz Roland

A sors fintora, hogy a várva várt engedély kiadásának napján, 2014. március 17-én súlyos incidens történt a megnyitásra váró mászóiskolában. Esős idő volt. A közelben tartózkodó szemtanú elmondása szerint, - aki azóta fénykép alapján azonosította a tettest - egy tagbaszakadt, szakállas, vállig érő hajú, piros betétes kék overall-t viselő személy, hátán nagy málhazsákkal ereszkedett be a falba. A beteg lelkű sporttárs a rossz időt használta ki, hogy ellophassa a fáradtságos munkával beépített standok jelentős részét. Ezen kívül számos nittet csavart ki és a füleket szintén ellopta. Az ereszkedőtechnikában jártas, dörzsölt tolvaj amellett, hogy súlyos anyagi kárt okozott, a falak birtokbavételét is késleltette. Bizonyára nyeregben érezte magát, ezért hamarosan újabb rablóhadjárat következett.
A veszteségeket, ha nehezen is, de sikerült pótolni, így mára a három évig tartó, szívós munka eredményeképpen a mészkőfalakon 22 önálló, II-VIII-as nehézségű, elölmászásra alkalmas, technikás út vezet.

Jöttek, láttak, alig hittek a szemüknek / Fotó: Ágh András

Végül, de nem utolsó sorban fontos megemlíteni, hogy a szükséges eszközök beszerzése nem lett volna lehetséges az önzetlen, baráti háttércsapat segítsége nélkül. Dr. Barnaföldi „Gusty” Gergely, Csáki István, Kovács „Béci” István, Kudó István, Dr. Mikóczi Balázs, Nádasdi Oszkár, Dr. Schümeky Zsombor, Szabadka „Proska” Péter (Hegyisport Club), Dr. Szász László és Zih József (explo.hu) kitartó támogatásának is köszönhető, hogy az új utak elkészülhettek.

Vegyük hát birtokba a Kis-Sváb-hegyi kőfejtőt, és sáfárkodjunk okosan a ránk bízott, pótolhatatlan értékkel!

Válogatás a 2011-től 2014-ig tartó munkálatok fotóiból.

A kőfejtő történetével, valamint a mászóiskolában zajló sporttevékenységgel kapcsolatos információkat, építő jellegű észrevételeket a kshkofejto@gmail.com e-mail címre lehet elküldeni.

Sporttársi üdvözlettel: Márkusz Roland, Tiboldi András, Vladár Tamás